24 Nisan 2013 Çarşamba

Blog Okurken Nelere Dikkat Ediyorum?

Merhaba,
Ürün yorumlamayı ve denemeyi çok seven bir blogger olarak aynı zamanda, sıkı bir blog takipçisiyim. Yerli ve yabancı okuduğum bir çok blog var ve blog okurken nelere dikkat ediyorum bunları paylaşmak istiyorum. Şimdiden söyleyeyim muhtemelen uzun bir yazı olacak :) Bahsettiğim kriterlerin ise güzellik/makyaj blogları için olduğunu söylemeye gerek yok sanırım :)

  • Bir ürünü ya çok övenler ya da çok yerenler  
Kendimden örnek verirsem eğer blogumda bir ürünü çok yermeyi ya da fazlasıyla övmeyi sevmiyorum. Tabi ki severek kullanıyorsam, çok memnunsam ya da beğenmediysem belirtirim. Kozmetik/makyaj/bakım ürünleri ciltten cilde değişiklik gösterir ve aynı zamanda tercih meselesidir. Bir ürünün duruşunu ya da memnuniyeti etkileyen o üründen başka faktörler olduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Örneğin; mat bir fondöten aldım ve istediğim sonucu ve matlığı elde edemedim. Bunun sebebi belki de kullandığım yüz temizleyicisinden ya da nemlendiriciden kaynaklanıyor olabilir. O yüzden blog okurken o blogger'ın ne tarz cilt bakım ürünleri kullandığına da göz atarım. Bir de okuduğum blogda ürün çeşitliliği varsa yaptığı yorumlar daha güvenilir olur benim için. Aynı şekilde 'kızlarrrrrr koşunnnnnn dünyanın 8. harikası' tarzı başlıklara da fazla itibar etmediğimi söylemeliyim.


  • Ürünün doğru şekilde kullanılması
Benim cildim karma ve t bölgesi parlamaya müsait olsa da mat bitişli fondötenler kullanmayı tercih etmiyorum. Çünkü genelde mat fondötenler cildimle bütünleşmeyip, kalıp gibi duruyor ve donuk bir ifade yaratıyor. Bu tamamen cildimle alakalı bir durum. O yüzden doğal ya da parlak bitişli fondötenleri daha çok seviyorum. Bunları göz önüne alırsak, karma ve parlamaya müsait bir cildim olmasına rağmen parlak bitişli bir ürün alıp ve blogumda x glowy fondöteni aldım ve çok parlama yaptı dersem çok da mantıklı ve doğru bir bakış açısı olmaz. Bu yüzden bir ürün kullandığımda makyaj öncesi ve sonrası adımlarla cildime uygun bir hale getirip kullanmalı ve bunları baz alarak blogumda yorumlamalıyım. Blog okuyucusu olarak da okuduğum blogdaki ürün yorumlarını değerlendirirken kullanılan ürünleri cildine doğru şekilde uygulayıp uygulamadığını göz önünde bulundurum.

  • Blog güvenilirliği 
Bir blog okuyucusu olarak bir ürünün o bloga deneme amaçlı gönderilip gönderilmediğini bilmek isterim. Ne yazık ki bazı bloggerlar bu konuya objektif yaklaşamıyor. Bu demek değil ki herkes böyle. Ürün gönderilse de gönderilmese de yorumlarına güvendiğim bir çok blogger var. Ama bazı bloggerlar hem ürünün gönderildiğini belirtmiyorlar ve/veya o ürünü yorumlarken objektif yaklaşamıyorlar. Pek çok bloga göz attığım için az çok hangi ürünün gönderilip gönderilmediğini tahmin edebiliyorum. Çünkü bir ürün hiç ortalarda gözükmezken bir anda aynı zamanlarda 10 blogda yorumlanıyor ve bu bloggerların 9'u ürünün gönderildiğini belirtirken 1 tanesi bu durumdan hiç bahsetmiyor. Bir de artık sadece deneme amaçlı gönderilen ürünlere blogunda yer verenler var ki bu konuya girmek bile istemiyorum.

  • Makeupalley.com 
Makeupalley.com bir ürün puanlama ve yorumlama sitesi. Bu siteyi bir ürünü araştırırken baz almayı güvenilir buluyorum. Tabi ki bir ürünü sadece 3 kişi değerlendirmişse çok da baz alınacak bir tarafı olmuyor. Ama en azından 100 kişi puanlamış ve 3.8 üstü bir puan almışsa genelde benimde sevebileceğim bir ürün oluyor. Yine de istisnalar yaşanmıyor değil. Aynı zamanda sitedeki yorumları da okumayı seviyorum. Çünkü farklı cilt ve yaş gruplarından kişilerin yorumlarına tek bir yerden ulaşabiliyorum.

  • High end ve drugstore 
Bir blog okuyucusu olarak okuduğum blogda olmasını sevdiğim şey ise blogda hem high end hem de drugstore  ürünlerinin bulunması. ( High end markalar için Nars, Mac, Benefit vs. örnek verilebilir. Drugstore için ise Watsons ve Gratis'de bulunabilicek markaları örnek verebiliriz. Bizim ülkemizde fiyatların pahalılığı yüzden biraz karışıyor bu durum ama verdiğim örnekler yine de aşağı yukarı ne demek istediğimi anlatıyor.) 

Daha söyleyebileceğim bir çok şey var ama çok da uzatmak istemedim. Yoksa sayfalarca yazabilirdim :)

Sevgiler.

14 yorum:

  1. çok doğru bir değerlendirme olmuş her ürün herkese uyamaz ve her ürünü de herkes aynı anda beğenemez öyle bir durum varsa bir terslik olduğu anlaşılıyor zaten hemen..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle anlaşılıyor ama nedense bazı bloggerlar bunu yapmaya devam ediyor.

      Sil
  2. hepsine katılıyorum. yıllardır blog okuyucusuyum ve tanıtım için bedava ürün geldiğinde bile yorumlarına tamamen güveneceğim blog sayısı çok az. ve o bloglar benim için çok değerli.
    sevgiler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başladığında nasıl etik ve dürüst davranıyorsa hala öyle devam edenler var. Onları okumaya devam edeceğiz bizler de :)
      Sevgiler :)

      Sil
  3. Makeupalley iyi ki var, ürün almadan önce hep oraya bakarım ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ilk keşfettiğimde aydınlanma yaşamıştım adeta haha :)

      Sil
  4. yazdıklarına katılıyorum tamamen ama bazen insan sevdiği bir şeyi gaza gelip abartabiliyor. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada sırada hepimize oluyor o durum sanırım :D

      Sil
  5. Ben de makeup alley'i cok kullaniyorum. Bir de fondoten ve pudra gibi ten urunlerini bilekte degil de yuzunde gosteren bloggerlara ayrica sempati duyuyorum sanirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ten makyajına dair ürünlerin yüzde duruşunu merak ediyorum :)

      Sil
  6. yazdıklarına bir kısmına katılmıyorum, eğer bir ürün gerçekten iyiyse övgüyü hakediyordur, vaatettiklerini yerine getiriyorsa da. Herkesi aynı kefeye koymamak ve tek düze bir bakış açısıyla bakmamak gerekir.Mesela benefit nars ve mac markaları İstanbulda var ama benim bulunduğum yerde yok. İzleyiciye tutarlı ve içten yazılarla karşılamak önemli. Son olarak sıkı bir blog okuyucusu yorumlarla nezaketen cevaplayabilir ki yaptığımız işte desteklenmek en önemli şeylerden biri ama siz hiç kimseye tek bir emek vermiyorsunuz yorum bile yazmıyorsunuz hiçbir bloğa. Kıyıda köşede kalanlara selamlar olsun öyleyse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloglar bir nevi günlük gibi. O yüzden genel geçer doğrular olduğunu söylemek doğru olmaz. Ben kendi bakış açımdan bahsettim. Konuya onlarca farklı bakış açısı getirilebilir. Blogunda illa ki mac, nars olmak zorunda da değil. Herkes buna bütçe ayırmak zorunda değil ya da sadece tercih de etmeyebilir. Hiç yorum yazmadığım sonucuna ise nerden vardığını anlayamadım. Blogger arkadaşlarımla tek iletişime geçtiğimiz platform blog yorumları değil ki twitter facebook ya da email yoluyla da konuştuğumuz oluyor. Son olarak keşke kendi blog profilinden yorum yazsaydın ve senin bloguna da göz atabilseydim

      Sil
  7. Merhaba,çok beğendiğiniz bir üründe gerçekten tarafsız olmak biraz zor, ama ben genelde ihtiyacımın ne yönde olduğunu anlatıyor ve ürünün bana niye uyduğunu veya uymadığını yazıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba benim demek istediğim de oydu zaten. Onun dışında isteyen istediği gibi yazabilir blogunda. Ben kendi bakış açımdan bahsettim :)

      Sil